Samtidigt som det är stor brist på förskolpersonal går Kommunal ut med en dyster rapport om barnskötarnas arbetsmiljö.
Drygt 3000 barnskötare svarade på frågor om psykisk ansträngning på jobbet. För fyra av tio barnskötare är den psykiska ansträningen påtaglig varje dag – den negativa trenden fortsätter inom förskolan, enligt Kommunal.
– Samtidigt som medlemmarna älskar sina jobb behöver de bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö, säger Mahlin Bergman, på Kommunal till SVT Nyheter Småland.
Flera orsaker
Barnskötare pekar på flera faktorer som leder till en ökad stress – större barngrupper, högre ljudnivåer och ett ökat ansvar.
– Vi måste göra mer och mer. Det ska dokumenteras mer och jag tycker att jag som barnskötare har ett lika stort ansvar som förskolelärarna i dag. Så var det inte förr, säger Jasmina Zekic som varit barnskötare i över tio år i Växjö.
Var tredje barnskötare i sydost (Kalmar, Kronoberg och Blekinge län) uppger att det är psykiskt ansträngande varje arbetsdag.
Stort ansvar på arbetsgivare
– Här har arbetsgivarna som är ansvariga för arbetsmiljön ett jättestort ansvar. Ytterst är det politikerna som behöver tillföra resurser till förskolorna, säger Mahlin Bergman.
På så vis skulle förskolorna få en ökad bemanning som skulle underlätta arbetet för förskolepersonalen menar hon.
– Dessutom måste man satsa på att öka antalet tillsvidareanställningar. Alldeles för många barnskötare har en otrygg visstidsanställning, fortsätter Mahlin Bergman.
Så många vill lämna yrket
Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att personaltätheten ligger på en jämn nivå de senaste tio åren och att psykisk ohälsa är ett vanligare fenomen på samtliga yrkesgrupper.
Det som anses vara allvarligast i rapporten är ett ökat antal barnskötare som vill lämna yrket.
Var fjärde barnskötare uppger att de kommer eller funderar på att lämna yrket inom tre år – ofta på grund av stress och för låg lön.
Av de tillsvidareanställda barnskötarna svarar nästan varannan att de vill lämna yrket.